Παρουσίαση στο σχολείο μας του βιβλίου ΤΑ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ

Prosklisi_SXOLIKA_KTIRIA

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το κίνημα της ευρωπαϊκής μοντέρνας αρχιτεκτονικής αναπτύσσεται στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1930. Εκφράσεις του αποτελούν οι μοντέρνες πολυκατοικίες, τα νοσοκομεία, τα βιομηχανικά κτίρια, τα συγκροτήματα λαϊκών κατοικιών και οι μονοκατοικίες στο κέντρο των πόλεων και στα προάστια. Ωστόσο, το σημαντικότερο επίτευγμα του κινήματος στον ελλαδικό χώρο είναι η υλοποίηση των μοντέρνων σχολείων, που οικοδομούνται στο πλαίσιο της δεύτερης κυβέρνησης Βενιζέλου, από το 1930 και μετά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του βενιζελικού εκσυγχρονισμού, τα περισσότερα από 3000 σχολικά κτίρια που αναγέρθηκαν σε κάθε γωνιά της χώρας, αποτέλεσαν όχι μόνο μοντέρνες ακροπόλεις της γνώσης αλλά και κοινωνικούς πυκνωτές όπου εκπαιδεύτηκαν γενιές ελληνοπαίδων.

Το έργο αυτό υλοποιήθηκε από το τότε Γραφείο Μελετών του Υπουργείου Παιδείας, δηλαδή από μια δημόσια υπηρεσία που φέρνει σε πέρας το μεγαλύτερο εγχείρημα μοντέρνας σχολικής στέγης στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου.

Το αποτέλεσμα αυτής της δράσης τεκμηριώνεται στο μοναδικό βιβλίο για την ελληνική μοντέρνα αρχιτεκτονική της δεκαετίας του 1930, που εκδόθηκε το 1938 σε επιμέλεια του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού. Αυτό το πολύτιμο και δυσεύρετο βιβλίο εκδόθηκε εκ νέου στο πλαίσιο του διεθνούς εορτασμού για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της σχολής του Μπάουχαους και του διεθνούς συνεδρίου «Το Μπάουχαους και η Ελλάδα» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Μάιο/Ιούνιο του 2019.

Ο τόμος εκδόθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.