Συμμετοχή της Δ’ τάξης στο διαγωνισμό υπολογιστικής σκέψης Bebras

Ο διεθνής διαγωνισμός Πληροφορικής και Υπολογιστικής Σκέψης Κάστορας – Bebras®  διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2004. Ο διαγωνισμός «Κάστορας» αποτελεί, σήμερα, μια διεθνή πρωτοβουλία, της ομώνυμης κοινότητας (The Bebras Community, 2017), με σκοπό την ανάπτυξη της Πληροφορικής και κυρίως της Υπολογιστικής Σκέψης (Computational Thinking), μεταξύ εκπαιδευτικών, μαθητών και μαθητριών. Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός σε μαθήτριες και μαθητές όλων των βαθμίδων, από την προσχολική ηλικία έως και το Λύκειο.

Τα θέματα του διαγωνισμού πηγάζουν από κεντρικές έννοιες της Πληροφορικής (π.χ. αλγόριθμοι και προγράμματα, δομές δεδομένων, μοντελοποίηση συστημάτων, ροή ελέγχου και ροή δεδομένων, αλληλεπίδραση ανθρώπου – υπολογιστή, υπολογιστική γραφική κ.λ.π.), οι οποίες ωστόσο είναι ανεξάρτητες από προαπαιτούμενες γνώσεις, όπως αυτές που οικοδομούνται κατά την διάρκεια μαθησιακών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο τυπικής εκπαίδευσης. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και τα θέματα μεταφράζονται και ενδεχομένως προσαρμόζονται για τις ειδικές ανάγκες του εθνικού διαγωνισμού κάθε χώρας. Σε κάθε περίπτωση, τα θέματα εντάσσονται σε μια ψυχαγωγική μαθησιακή εμπειρία, ελεγχόμενης δυσκολίας, με σχετικά σύντομη διάρκεια.

Η Δ’ τάξη έλαβε μέρος στον διαγωνισμό και οι εντυπώσεις ήταν εξαιρετικά θετικές.  Οι μαθητές και μαθήτριες μπορούν να συνδεθούν στο σύστημα , στη διεύθυνση https://challenge.bebras.gr/  με τους κωδικούς που θα πάρουν από την καθηγήτρια Πληροφορικής. Αν και ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί,  μπορούν να δουν την αναλυτική τους βαθμολογία σε κάθε ερώτηση. Επίσης θα μπορούν να απαντούν στις ερωτήσεις του διαγωνισμού σε λειτουργία αναθεώρησης, βλέποντας δηλαδή άμεσα αν η απάντησή τους είναι σωστή ή λανθασμένη.

Προσοχή! Δεν είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση των προσωπικών στοιχείων των μαθητών. Μετά τη σύνδεση στο σύστημα, πηγαίνετε στο μενού Διαγωνισμοί , χωρίς να συμπληρώσετε το Όνομα και Επώνυμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *