70o Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

Αρχή | Επικοινωνία  | Sch.gr 

Η Γειτονιά μας: Κάτω απ’ την Ακρόπολη

 

  Περιγραφή

  Διδάσκοντες

  Δραστηριότητες

  Η Γειτονιά μας

  Συνδέσεις

  Επικοινωνία

 

Βρισκόμαστε «εν Αθήναις» και στη νότια, την πιο φωτεινή, πλευρά του βράχου της Ακρόπολης. Ανασαίνουμε στον χώρο όπου οι Αθηναίοι από τα προϊστορικά χρόνια  άρχιζαν να χτίζουν τα πρώτα σπίτια τους. Αργότερα, και κυρίως την κλασική περίοδο ανήγειραν θέατρα, ιερά, ωδεία, και άλλα κτίρια για τις καλλιτεχνικές τους δραστηριότητες.

Βρισκόμαστε εκεί ακριβώς όπου δημιουργήθηκε το πρώτο «πολιτιστικό κέντρο» της ιστορίας.  

Για το σχολείο μας η είσοδος είναι από τον πεζόδρομο της οδού Καλλισπέρη, πρώτη παράλληλος του νέου πεζόδρομου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ανήκουμε στη συνοικία Μακρυγιάννη, η οποία οφείλει την ονομασία της στον γνωστό αγωνιστή και πολιτικό, έναν από τους επιφανέστερους ηγέτες της επανάστασης του 1821.

   

Η συνοικία μας γειτνιάζει με δυο ιστορικές γειτονιές – συνοικίες, την Πλάκα και το Θησείο. Είναι πυκνοκατοικημένη και σύγχρονα χτισμένη κατά τη δεκαετία του ’60, με ελάχιστα νεοκλασικά κτίρια, όσα άφησε στο άγριο πέρασμά της η άναρχη δόμηση των τελευταίων δεκαετιών στην πρωτεύουσα.

Τα καταστήματα καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των κατοίκων. Άλλωστε το εμπορικό κέντρο των Αθηνών και η Καλλιθέα είναι μια ανάσα, και εκεί καταφεύγουν αρκετοί καταναλωτές.

Φιλοξενεί αρκετούς αλλοδαπούς, κυρίως οικονομικούς μετανάστες.

Είναι μια ήσυχη συνοικία στο κέντρο της Αθήνας. Ζει στη σκιά της Ακρόπολης, του βράχου με τα ιερά μνημεία, τα οποία αποτελούν τα μεγαλοπρεπέστατα έργα του ανθρώπινου νου.

Στη νοτιοδυτική πλευρά, η οποία έχει αρκετό ενδιαφέρον, δεσπόζει το Ωδείο του Ηρώδου Αττικού (Ηρώδειο – 160μ.Χ), και το Ιερό του Διονύσου με το θέατρό του. Δίπλα μας, στην οδό Μακρυγιάννη, βρίσκεται το κτίριο του πρώτου Στρατιωτικού Νοσοκομείου, που κτίστηκε το 1836 σε σχέδια του Βαυαρού αξιωματικού Βίλχεμ φον Βάιλερ(κτήριο Βάιλερ), το οποίο σήμερα στεγάζει το Κέντρο Μελετών Ακροπόλεως. Είναι το παλιότερο μνημειακό οικοδόμημα της σύγχρονης Αθήνας.

Στην ίδια τοποθεσία ανεγείρεται το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Ο χώρος βρίσκεται εντός των τειχών πολεοδομικού ιστού της αρχαίας Αθήνας με οικοδομικά κατάλοιπα οικιστικής δραστηριότητας 1.400 ετών, κυρίως της Ρωμαϊκής περιόδου και των πρώιμων Βυζαντινών χρόνων.

 

Ο χώρος υπέστη αρκετές ζημιές το 1834 από την ανέγερση του κτιρίου Βάιλερ αλλά και την εγκατάσταση του σταθμού Ακρόπολη του Μετρό το 2000.

Το πέρασμα του Μετρό από τη συνοικία μας (σταθμός Ακρόπολη και Συγγρού-FIX) έδωσε μεγάλη ανάσα στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της περιοχής.

Η πεζοδρόμηση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου δίνει ζωή με τους περιπάτους, τις πολιτιστικές κυρίως εκδηλώσεις που οργανώνονται εκεί αναβαθμίζει την περιοχή. Ξεκινάει από τους στύλους του Ολυμπίου Διός και την πύλη του Αδριανού, και ένας περίπατος σ’ αυτόν μοιάζει με ταξίδι στα βάθη της ιστορίας της περιοχής και του τόπου μας.      

Η πύλη του Αδριανού, η θριαμβική αψίδα που έχτισαν οι Αθηναίοι το 131 μ.Χ. προς τιμή του Αυτοκράτορα και ευεργέτη τους, ήταν το σημείο που χώριζε την παλαιά από την νέα πόλη.

Περνώντας κανείς κάτω από την πύλη βλέπει το χώρο του Ιερού του Ολυμπίου Διός με τον μεγαλύτερο από τους αρχαίους ναούς της Αθήνας.

Απ’ τους γύρω λόφους (Άρειος Πάγος, Πνύκας κ. ά.) θα σταθούμε για λίγο στο λόφο του Φιλοπάππου που δεσπόζει στα δυτικά του βράχου της Ακρόπολης. Πήρε την ονομασία από τον πρίγκιπα της Συρίας, ο οποίος εκπατρισμένος κατέληξε στην Αθήνα. Έχτισε το ταφικό μνημείο στην κορυφή του λόφου προς τιμή του πατέρα του. Στο λόφο μπορεί επίσης να παρατηρήσει κανείς τα θεμέλια του λεγόμενου «διατειχίσματος».

 

 

 

 


70o Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
Ν. Καλλισπέρη 1, 117 42 Αθήνα, 210 92 20 534
mail@70dim-athin.att.sch.gr