Το 70ο ΔΣ Αθηνών συμμετέχει στον μαθηματικό διαγωνισμό Καγκουρό 2020

Ο Διεθνής Μαθηματικός Διαγωνισμός «Καγκουρό» είναι ο μεγαλύτερος εκπαιδευτικός διασκεδαστικός διαγωνισμός στον κόσμο, με συμμετοχή 6,5 εκατομμυρίων μαθητών από 70 χώρες.  Φέτος  το σχολείο μας με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, θα λειτουργήσει ως Εξεταστικό Κέντρο για τους μαθητές μας.

Η φιλοσοφία του διαγωνισμού βασίζεται στην αρχή ότι τα Μαθηματικά είναι μία κουλτούρα η οποία πρέπει να παρέχεται σε όλους. Ειδικά, επειδή τα Μαθηματικά καλλιεργούν την σκέψη και φέρνουν πνευματική ικανοποίηση, δεν πρέπει να απευθύνονται μόνο σε λίγους. Τα θέματα στα οποία διαγωνίζονται δεν απαιτούν ειδικές γνώσεις Μαθηματικών και δεν απευθύνονται μόνο σε μαθητές με ιδιαίτερη κλίση στα Μαθηματικά. Ο κοινός νους, η καθαρή σκέψη και η αγάπη για τα Μαθηματικά είναι αρκετά εφόδια για να αντιμετωπίσει κανείς τα θέματα του διαγωνισμού.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται το Σάββατο 21/03/2020 στις 09:00′. Για εγγραφή στο διαγωνισμό και για διευκόλυνση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. αιτήσεις θα παραλαμβάνει και η κ. Στεφανία Παλιεράκη, καθηγήτρια ΤΠΕ στο σχολείο μας. Εγγραφές στον διαγωνισμό γίνονται δεκτές μέχρι τις 28/02/2020. Μέχρι τότε γίνονται δεκτές και ανακλήσεις αιτήσεων, με πλήρη επιστροφή των χρημάτων (Κόστος συμμετοχής: 12,50 €).

Όλοι οι μαθητές που παίρνουν μέρος στον διαγωνισμό λαμβάνουν δώρα με ενδιαφέρον εκπαιδευτικό περιεχόμενο, ανεξάρτητα από την επίδοσή τους, και μια Βεβαίωση Συμμετοχής.  Επιπλέον, ένας στους έξι διαγωνιζόμενους παίρνει επιπρόσθετα συμβολικά βραβεία με βάση την επίδοσή του.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Μαθηματικού Διαγωνισμού Καγκουρό.


Μορφή των θεμάτων

Υπάρχουν τρία διαφορετικά επίπεδα θεμάτων, ανάλογα με την τάξη του μαθητή Δημοτικού. Αυτά είναι ως εξής:

  • Επίπεδο Β Δημοτικού: απευθύνεται σε μαθητές της Β’ Δημοτικού,
  • Επίπεδο 1: απευθύνεται σε μαθητές της Γ΄ και Δ΄ τάξης Δημοτικού,
  • Επίπεδο 2: απευθύνεται σε μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης Δημοτικού,

Με άλλα λόγια, θα διαγωνιστούν σε κοινά θέματα, οι μαθητές της Γ΄ και Δ΄ τάξης Δημοτικού. Όμοια, θα διαγωνιστούν σε κοινά θέματα οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού, και λοιπά, αλλά οι διακρίσεις είναι χωριστά ανά τάξη. Όλα τα θέματα μπορούν να απαντηθούν με τις γνώσεις που αποκομίζουν οι μαθητές από το Σχολείο.

Για τους μαθητές της Β’ τάξης Δημοτικού υπάρχουν 21 ερωτήσεις, για τους μαθητές της Γ΄ και Δ΄ τάξης Δημοτικού υπάρχουν 24 ερωτήσεις, ενώ για τις υπόλοιπες τάξεις 30. Δεν χρειάζεται να απαντήσει κανείς σε όλες τις ερωτήσεις. Το Καγκουρό δεν είναι εξέταση και δεν υπάρχει βαθμολογική βάση. Το Καγκουρό είναι διαγωνισμός: σε όσο περισσότερες ερωτήσεις απαντήσει κανείς σωστά, τόσο αυξάνει την πιθανότητά του να βραβευθεί. Τα θέματα είναι γενικά βατά. Τα πρώτα δέκα (επτά στην περίπτωση του Επιπέδου Β’ Δημοτικού και οκτώ στην περίπτωση του Επιπέδου 1) είναι πολύ εύκολα, τα επόμενα δέκα (οκτώ στην περίπτωση του Επιπέδου 1) είναι αρκετά εύκολα, και τα τελευταία δέκα (οκτώ στην περίπτωση του Επιπέδου 1) είναι κατά τι δυσκολότερα, χωρίς όμως να είναι δύσκολα.

Τα θέματα είναι πολλαπλής επιλογής. Δηλαδή σε κάθε θέμα υπάρχουν πέντε απαντήσεις από τις οποίες ακριβώς μία θα είναι σωστή. Η κάθε σωστή απάντηση παίρνει 3, 4 ή 5 πόντους, ανάλογα με την δυσκολία της. (Υπάρχει ίσο πλήθος ερωτήσεων των 3, 4 και 5 πόντων.) Για κάθε λάθος απάντηση αφαιρείται ένας πόντος, ανεξάρτητα από τη δυσκολία του θέματος. Αν σε μια ερώτηση δεν σημειωθεί απάντηση, τότε ούτε προστίθενται ούτε αφαιρούνται πόντοι. Αν σε μια ερώτηση έχουν σημειωθεί δύο ή περισσότερες απαντήσεις, τότε δεν βαθμολογείται, δηλαδή ούτε προστίθενται ούτε αφαιρούνται πόντοι.

Μπορείτε να κατεβάσετε τους δύο τόμους με θέματα προηγούμενων ετών δωρεάν από εδώ, για εξοικείωση των μαθητών με τη λογική του διαγωνισμού.

Τόμος 6

Τόμος 7

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *