Επίσκεψη στο Μουσείο Σχολικής Ζωής

 

 

Στο μουσείο είχε πολλά παλιά πράγματα βιβλία, κουτάλια, πιάτα που χρησιμοποιούσαν οι μαθητές. Τότε έμπαιναν πολλοί τόνοι παντού στις λέξεις. Τα παιδιά φορούσαν μπλε ποδιές. Η δασκάλα ήταν αυστηρή με μια βέργα στο χέρι.
ΝΙΚΟΛΑΣ- ΦΑΝΗ

Είδα φωτογραφίες παιδιών, δεν ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Τρώγανε μόνο μια κουταλιά σούπα. Δεν είχαν τις τσάντες, τα τετράδια και τα βιβλία που έχουμε εμείς. Τα παιδιά φορούσαν ποδιές, η δασκάλα ήταν παν-αυστηρή. Έτρωγαν στο σχολείο χυλό ή ένα ζουμί που είχε λίγα φασόλια και γάλα από σκόνη.
ΧΡΙΣΤΟΣ- ΚΥΡΑ

Τα θρανία ήταν ξύλινα και τα παιδιά καθόντουσαν με σταυρωμένα τα χέρια και δεν τσακωνόντουσαν. Αν δεν έφερναν ξύλα για τη σόμπα έμπαιναν τιμωρία μακριά από τη ζέστη. Έγραφαν σε μικρά πινακάκια. Φτιάξαμε κι εμείς πινακάκια και είδαμε δυο κούκλες που τις έλεγαν Μίμη και Λένα.
ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ- ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Μπήκαμε σε μια παλιά τάξη. Στον πίνακα έγραφε ένα ποιηματάκι. Τα παιδιά κάθονταν τρία-τρία στα θρανία παλιότερα και έξι μαζί. Κι εμείς κάτσαμε τρεις. Είδαμε ωραίες εικόνες, με αυτές έκαναν μάθημα.
ΕΥΓΕΝΙΑ-ΦΙΛΙΠΠΟΣ- ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤ.-ΓΙΑΝΝΗΣ Π.

Εκείνη την εποχή οι άνθρωποι δεν είχαν πολλά λεφτά γι αυτό δεν είχαν πολύ φαγητό. Γνωρίσαμε και δυο παιδιά τον Μίμη και τη Λόλα. Ο Μίμης πείραζε τη Λόλα. Γράψαμε σε πλάκες, μάθαμε για τις τιμωρίες και πώς κούρευαν τα μαλλιά τους τα αγόρια. Πέρασα πολύ ωραία. Μας άρεσαν πολύ τα θρανία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ-ΟΡΕΣΤΗΣ-ΑΝΔΡΕΑΣ

Στο μουσείο μια φίλη μου κι εγώ ντυθήκαμε με ποδιές! Κρατήσαμε και τα πιάτα και τα κουτάλια που έτρωγαν. Ο Μίμης και η Λόλα ήταν πολύ αστείοι.
ΚΑΙΤΗ-ΝΕΦΕΛΗ

Είδα μια παλιά τσάντα παιδιού και μια παλιά τάξη, φτιάξαμε το δικό μας πινακάκι. Οι δάσκαλοι χτύπαγαν με τη βέργα τα άτακτα παιδιά ή τα έβαζαν να γονατίσουν πάνω σε μια σανίδα με καρυδότσουφλα. Μου άρεσε που κάναμε τους μαθητές που έτρωγαν.
ΠΑΥΛΟΣ-ΑΘΗΝΑ-ΣΕΜΕΛΗ

Μου έκανε εντύπωση η βέργα, τα θρανία και τα παιδιά που ήταν ήσυχα. Οι δάσκαλοι ήταν πολύ αυστηροί. Τα αγόρια ήταν σχεδόν καραφλά για τις ψείρες. Μια κυρία μας έδειξε κάτι καπέλα που φορούσαν τα αγόρια, τα πηλίκια. Τα αγόρια έκαναν ξυλογλυπτική και τα κορίτσια έραβαν. Μου άρεσαν οι στολές τους.
ΘΑΝΑΣΗΣ-ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ-ΛΟΥΚΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *