Μουσείο Ακρόπολης – το δεύτερο σχολείο μας

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 τα δύο τμήματα της Δ΄ τάξης του σχολείου μας επισκεφθήκαμε τον κήπο του Μουσείου Ακρόπολης και μαζέψαμε τις ελιές του Μουσείου!
Μας καλωσόρισε το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου και μας μίλησαν για την ελιά στην αρχαιότητα, τους μύθους, τη σημασία, τις χρήσεις του ξύλου, του καρπού και του λαδιού της.
Μας μίλησε και ο γεωπόνος του Μουσείου, ο οποίος μας εξήγησε ότι η ποικιλία αυτής της ελιάς είναι η κορωνέικη και μας μίλησε για τους σύγχρονους τρόπους μαζέματος ελιάς. Τέλος μας έδωσε οδηγίες για να τις μαζέψουμε χρησιμοποιώντας ξύλινα ραβδιά όπως έκαναν στην αρχαιότητα.
Μάθαμε πώς χρησιμοποιούσαν το λάδι οι αρχαίοι, πώς το μετέφεραν και το αποθήκευαν. Μάθαμε τα ονόματα των αγγείων και μάλιστα είδαμε και πιάσαμε με τα ίδια μας τα χέρια αντίγραφα αρχαίων αγγείων όπως λυχνάρια, μικρές λήκυθους, αρύβαλλους και άλλα.
Κάναμε πικ-νικ κάτω από τις ελιές με κέρασμα του Μουσείου, ενώ πήραμε ελιές και βάζα στο σχολείο για να τις αποθηκεύσουμε με τον παραδοσιακό τρόπο και να φτιάξουμε βρώσιμες ελιές!
Στην τάξη συνεχίσαμε τη διαδικασία: ξεδιαλέξαμε τις γερές ελιές, τις πλύναμε, τις αλατίσαμε και τις βάλαμε στα βάζα.
Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου επισκεφθήκαμε και πάλι το Μουσείο για να δούμε τα εκθέματα που σχετίζονται με την ελιά και το λάδι και για να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τη χρήση τους στην αρχαιότητα. Με τη νέα χρονιά οι επισκέψεις μας θα συνεχιστούν. Από όλες αυτές τις δράσεις, την υποδοχή και τη φιλοξενία, νιώσαμε πως το Μουσείο Ακρόπολης δεν είναι απλά δίπλα μας, αλλά, έγινε λίγο σαν… δεύτερο σχολείο μας !!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *