Γνωρίζοντας την γειτονιά της Πλάκας

 

Οι μαθητές της Δ’  Δημοτικού εξερευνούν την γειτονιά του σχολείου τους με την βοήθεια του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. Περπάτησαν και γνώρισαν την Πλάκα και τις ιστορίες της.

 

Ο Σχολικός Περίπατος στην Αθήνα
Αποφασίστηκε μια όμορφη μέρα να πάμε έναν περίπατο για να γνωρίσουμε την περιοχή μας. Πρώτα πήγαμε στο Μουσείο σχολικής ζωής και εκπαίδευσης . Έτσι ξεκίνησε το
ταξίδι μας πίσω στον χρόνο. Η δεύτερη στάση ήταν στο μνημείο του Λυσικράτη ή αλλιώς φανάρι του Διογένη που
κτίστηκε το 335-334 π.χ. για να τοποθετηθεί στην κορυφή του ο χάλκινος τρίποδας που κέρδισε στους θεατρικούς αγώνες. Στην πλατεία αυτή υπήρχε η μονή των Καπουτσίνων, οι οποίοι ήταν Γάλλοι μοναχοί που φορούσαν ράσα με κουκούλες. Οι μοναχοί φρόντιζαν αρρώστους, λειτουργούσαν σχολείο και υπήρχε και ξενώνας όπου φιλοξενούσαν πολλούς Ευρωπαίους. Το μοναστήρι κάηκε στην πολιορκία της Αθήνας από τους Τούρκους. Κατόπιν είδαμε ένα από τα πιο παλιά σπίτια της Αθήνας στην οδό Τριπόδων. Το σπίτι είχε δύο ορόφους και υπόγειο, πολλά παράθυρα, σκάλες εξωτερικές και μπαλκόνια. Εκεί γυρίστηκε και μια Ελληνική ταινία. Στη συνέχεια περπατήσαμε και φτάσαμε κάτω από τον Παρθενώνα και είδαμε την ελληνική σημαία να ανεμίζει στο λόφο της Ακρόπολης. Λίγο πιο κάτω επισκεφτήκαμε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Ραγκαβά που κτίστηκε τον 11ο αιώνα. Μετά πήγαμε στους πρόποδες της Ακρόπολης που βρίσκεται ο ιερός ναός των Αγίων Αναργύρων, γνωστός ως Μετόχι του Παναγίου Τάφου, Εκεί κάθε χρόνο φτάνει το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα και μοιράζεται σε όλες τις εκκλησίες. Ο περίπατος μας έκλεισε από εκεί που ξεκίνησε, δηλαδή στο μουσείο. Εκεί μας έδειξαν πως λειτουργούσαν τα σχολεία τα παλιά χρόνια και τι τιμωρίες έβαζαν στα παιδιά.Ήταν όλα εντυπωσιακά και ευχαριστήθηκα τον περίπατο και όσα έμαθα και είδα.

Θοδωρής  Δ2

Την προηγούμενη Δευτέρα πήγαμε με το  τμήμα μου, Δ2, για περίπατο στους δρόμους της Πλάκας και στο τέλος επισκεφτήκαμε το Μουσείο Σχολικής ζωής και Εκπαίδευσης.

Στην Πλάκα, μάθαμε γιατί λέγεται η οδός Τριπόδων έτσι,  που είναι ο αρχαιότερος δρόμος της Αθήνας. Πήρε το όνομά της, γιατί παλιά στο θέατρο του Διονύσου, που παίζονταν πολλά έργα, οι άνθρωποι  ψήφιζαν στο τέλος το αγαπημένο τους και ο σκηνοθέτης έπαιρνε ένα χάλκινο βραβείο που έμοιαζε  σαν να είχε τρία πόδια. Αυτά τα βραβεία τα έβαζαν σε όλη την οδό, πάνω σε κίονες και οι καλλιτέχνες σκάλιζαν πάνω σε αυτούς ιστορίες. 

Ακόμα, είδαμε το σπίτι που γυρίστηκε η ταινία με την διάσημη ατάκα«Παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω» και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα. Στο τέλος,στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, μας έδειξαν πως ήταν μια τάξη τα παλιά χρόνια και τις τιμωρίες που έβαζαν στα παιδιά. Σας προτείνω να πάτε. 

Παναγιώτης  Δ2

Περίπατος με την τάξη μου στην Πλάκα!

 

Τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου του 2021 επισκεφθήκαμε το Μουσείο σχολικής ζωής. Μου έκανε πολύ εντύπωση το μνημείο του Λυσικράτη. Μου άρεσαν πολύ τα σχέδια που είχε επάνω του . Ήταν πολύ ωραίο ότι έμαθα πολλά καινούργια πράγματα για την Πλάκα  και  για εκείνη την γιγάντια καμπάνα που χτυπούσε πρώτη όταν τελείωνε ο  πόλεμος .

Μιράντα   Δ2

Την Δευτέρα 29 Νοέμβριου η τάξη μου και εγώ πήγαμε εκδρομή στην Πλάκα. Εκεί έμαθα την ιστορία της Πλάκας και είδα τον ιεράρχη της Ιερουσαλήμ. Είδα όμως και τα παλιά αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί στο σχολείο. Όπως τις στολές, τις ξύλινες κασετίνες και τις καφέ δερμάτινες τσάντες. Μου άρεσε πολύ αυτή η εκδρομή και θα ήθελα να ξαναπάω.

Φανή Δ1

Η εκδρομή μου στην Πλάκα ήταν μια καταπληκτική εμπειρία. Η ξεναγός μας τα έλεγε όλα πολύ καθαρά, σωστά και κατανοητά. Επίσης σε κάθε μέρος που πηγαίναμε υπήρχε και μια ιστορία να μας διηγηθεί. Δεν τα ήξερα τα περισσότερα όπως για παράδειγμα το κρυμμένο νησί της Αθήνας, το οποίο βρίσκεται λίγο πιο κάτω από την Ακρόπολη. Θεωρώ ότι αυτή η εκδρομή είναι πολύ χρήσιμη και ενδιαφέρουσα.

Αγγελική Δ1

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *